Skip to content
Tideman Boats senaste lotsbåt, utrustad med banbrytande Raymarine-elektronik, får ett aktivt arbetsliv med P&O Maritime Logistics i Moçambique.
Tideman Boats senaste lotsbåt, utrustad med banbrytande Raymarine-elektronik, får ett aktivt arbetsliv med P&O Maritime Logistics i Moçambique.

News -

ETT TOPPMODERNT ELEKTRONIKPAKET FRÅN RAYMARINE FÖR P&O:S NYA ”OFÖRSTÖRBARA” LOTSBÅT

Supportfartyg som tjänstgör offshore har krävande uppdrag, det gäller inte minst lotsbåtarna som transporterar besättningar mellan fartyg och land. Lotsbåtarna färdas i höga hastigheter och ofta i hög sjö, men förväntas kombinera exceptionell säkerhetsstandard med lika hög strukturell styrka och körkomfort.

Den respekterade internationella leverantören av marina lösningar, P&O Maritime Logistics, har en flotta på cirka 400 båtar och kontrakterar supportfarkoster till kunder inom havsbaserad energi, frakttransporter och hamntjänster. En viktig bidragande orsak till P&O Maritimes framgång är att det nederländska båtbyggarföretaget Tideman Boats har försett dem med flera fartyg under de senaste åren.

Optimal medvetenhet under svåra förhållanden

P&O Maritime-flottan har just förstärkts med en av Tidemans revolutionerande HDPE-lotsbåtar, avsedd för tjänstgöring offshore dygnet runt, från en bas i Maputo, Moçambique. Den ”oförstörbara” lotsbåten ska arbeta under mycket svåra förhållanden, så toppmodern Raymarine-elektronik kommer att vara i förgrunden när det gäller förbättrad säkerhet för besättningen, felsäker kommunikation och optimal situationsmedvetenhet som krävs för sådan verksamhet. Kärnan i den nya lotsbåtens elektronik är två Raymarine Axiom pekskärmsdisplayer med ett flertal funktioner för navigering, en Axiom 12 och en Axiom 9, mycket uppskattade för sina anpassningsbara startskärmar som drivs av Raymarines operativsystem LightHouse 3. Den snabba fyrkärniga processorn och det inbyggda Realvision 3D-ekolodet, som är anslutet direkt till Axiom multifunktionsdisplayer via en Raymarine RV-300 genomskrovsgivare, ger en bättre bild av vad som finns under och runt båten.

Global support

Bruno Tideman från Tideman Boats säger: ”De flesta av våra båtar levereras med Raymarines utrustning som standard. Skälen till detta är mycket enkla. Vi vet att om vi installerar en Raymarine-produkt kommer den att fungera, och vi vet också att det finns stark global support. 95 procent av våra båtar fraktas utanför Nederländerna, så de stannar inte inom vårt serviceområde. Raymarines internationella supportnätverk innebär att vi kan lita på deras lokala servicekapacitet, oavsett var i världen våra båtar befinner sig. Vi arbetar bara med globala varumärken.” ”Vi väljer alltid Axiom pekskärmar för våra täckta båtar”, men för våra öppna båter väljer vi Raymarines Element multifunktionsdisplayer, eftersom det gränssnittet med tryckknapp är bättre lämpad tjänstgöring där de ständigt utsätts för elementen”, säger Bruno. 

Anti-kollision

Lotsbåten är också utrustad med Raymarines Quantum 2 CHIRP-radar, ett oumbärligt navigationshjälpmedel eftersom dess dopplerteknik för målbearbetning snabbt kan identifiera och färgkoda rörliga objekt i hårt trafikerade havsområden där det finns mycket fartygstrafik, vilket minskar risken för kollision. Besättningens säkerhet förbättras ytterligare genom att det finns en Raymarine AIS700 Klass B AIS sändare/mottagare ombord, som både tar emot AIS-sändningar från andra fartyg i närheten och sänder lotsbåtens egna identifierings- och lägesuppgifter. Den elektroniska utrustningen är utrustad med två Raymarine Ray53 VHF-radior, något som Tideman föredrar för att kombinera kompakt utförande med säkerhetsfunktioner, till exempel inbyggd GPS-mottagare och kapacitet för digitalt selektivt anrop, en viktig del av GMDSS (Global Maritime Distress Safety System). ”Flexibiliteten i Raymarines produkter och tjänster är mycket viktig för oss”, avslutar Bruno. ”Oavsett vilka specifikationskrav kunden har, vet vi att Raymarines elektronik uppfyller behoven och enkelt integreras med systemen ombord, och deras omfattande globala supportnätverk innebär att en lokal Raymarine-tekniker kan kontaktas vid behov för att modifiera alla komponenter och göra allt kompatibelt.”

Related links

Client Newsroom

Welcome to the Saltwater Stone Client Newsroom, a daily updated resource for editors and journalists featuring news releases, images and videos issued on behalf of our international client base. Saltwater Stone is a specialist maritime communications agency working in the superyacht, recreational marine, shipping, offshore, subsea, fishing, renewables and naval sectors. If you are an editor or journalist wishing to receive Saltwater Stone client news releases direct to your inbox, please click or tap the follow button above.

Saltwater Stone