Skip to content
De nieuwste loodsboot van Tideman Boats zal zeer intensief gebruikt gaan worden bij P&O Maritime Logistics in Mozambique. De boot is uitgerust met een scala aan geavanceerde Raymarine-elektronica.
De nieuwste loodsboot van Tideman Boats zal zeer intensief gebruikt gaan worden bij P&O Maritime Logistics in Mozambique. De boot is uitgerust met een scala aan geavanceerde Raymarine-elektronica.

News -

EEN GEAVANCEERD RAYMARINEELEKTRONICAPAKKET VOOR DE 'ONVERWOESTBARE' NIEUWE LOODSBOOT VAN P&O

De eisen voor ondersteuningsvaartuigen in de offshore-industrie zijn hoog. Dat geldt ook voor de loodsboten die tussen het schip en de kust heen en weer varen om bemanning te vervoeren. Deze boten varen vaak op hoge snelheid op ruwe zee. Ze moeten uitzonderlijk veilig en structureel sterk zijn en voldoende comfort bieden aan de opvarenden.

P&O Maritime Logistics is een gerenommeerde internationale aanbieder van maritieme oplossingen. Het bedrijf heeft een vloot van ongeveer 400 schepen en levert ondersteuningsvaartuigen aan klanten in de sectoren offshore-energie, vrachtvervoer en havendiensten. Een belangrijke bijdrage aan het succes van P&O Maritime wordt geleverd door de Nederlandse scheepsbouwer Tideman Boats, die in de afgelopen jaren verschillende vaartuigen aan P&O Maritime heeft geleverd.

Optimaal bewustzijn in moeilijke omstandigheden

De vloot van P&O Maritime is onlangs versterkt met een van de extreme HDPE-loodsboten van Tideman. Deze zal 24 uur per dag ingezet kunnen worden vanuit een offshore-basis in Maputo, Mozambique. De 'onverwoestbare' loodsboot zal onder zeer moeilijke omstandigheden opereren. De geavanceerde elektronica-uitrusting van Raymarine speelt tijdens dit werk een grote rol in het veilig houden van de opvarenden en het zorgen voor een storingsbestendige communicatie en een optimaal overzicht. De kern van het elektronicapakket van de nieuwe loodsboot bestaat uit twee multifunctionele, touch-screen navigatieschermen van Raymarine, een Axiom 12 en een Axiom 9. Deze worden geprezen om hun aanpasbare startschermen op basis van LightHouse 3-besturingssoftware. De snelle quad-core-processor en de geïntegreerde RealVision 3D-sonar, die rechtstreeks op de Axiom MFD's zijn aangesloten via een Raymarine RV-300 thru-hull transducer, geven een goed beeld van wat er zich onder en rondom het schip bevindt.

Wereldwijde ondersteuning

Bruno Tideman van Tideman Boats vertelt: "De meeste van onze boten worden standaard geleverd met Raymarine-apparatuur. De reden hiervoor is heel eenvoudig. Als we een Raymarine-product installeren, dan weten we gewoon dat het werkt en we weten ook dat de producten wereldwijd goed ondersteund worden. Vijfennegentig procent van onze boten wordt in het buitenland verkocht en blijft dus niet in onze servicezone. Dankzij het internationale ondersteuningsnetwerk van Raymarine kunnen we ook vertrouwen op hun lokale servicecapaciteiten, waar ter wereld onze boten ook zijn. We werken alleen met wereldwijde merken. Voor onze gesloten boten kiezen we altijd voor de Axiom-aanraakschermen", vertelt Bruno, "terwijl Element MFD's van Raymarine de keuze bij uitstek zijn voor onze open boten. Deze laatste zijn namelijk voorzien van een interface met drukknoppen en dit maakt ze geschikter voor situaties waarin de boten voortdurend aan de elementen worden blootgesteld.

Aanvaringspreventie

De loodsboot is ook uitgerust met de Raymarine Quantum 2 CHIRP-radar, een onmisbaar navigatiehulpmiddel. Met de Dopplerobjectdetectietechnologie worden namelijk bewegende objecten in drukke vaargebieden, waar veel scheepsverkeer is, geïdentificeerd en op kleur gecodeerd. Zo wordt het risico op aanvaringen verkleind. De veiligheid van de bemanning wordt verder verbeterd met de Raymarine AIS700 klasse B AIS-zendontvanger. Deze ontvangt niet alleen AIS-berichten van andere schepen in de buurt, maar verstuurt ook de identificatie- en situatiegegevens van de loodsboot zelf. Tot slot bestaat het elektronicapakket verder nog uit twee Ray53 marifoons van Raymarine, die de voorkeur krijgen van Tideman omdat ze compact zijn en verschillende veiligheidsfuncties hebben, zoals een ingebouwde GPS-ontvanger en Digital Selective Calling, een belangrijk element van het GMDSS (Global Maritime Distress Safety System). "De flexibiliteit van de producten en diensten van Raymarine is van groot belang voor ons", concludeert Bruno. "Wat de specificatievereisten van een klant ook zijn, we weten dat de elektronica van Raymarine in deze behoeften zal voorzien en gemakkelijk kan worden geïntegreerd in systemen aan boord. Bovendien betekent hun uitgebreide, wereldwijde ondersteuningsnetwerk dat, indien nodig, een plaatselijke Raymarinetechnicus kan worden ingeschakeld om onderdelen aan te passen en alles compatibel te maken.

Related links

Client Newsroom

Welcome to the Saltwater Stone Client Newsroom, a daily updated resource for editors and journalists featuring news releases, images and videos issued on behalf of our international client base. Saltwater Stone is a specialist maritime communications agency working in the superyacht, recreational marine, shipping, offshore, subsea, fishing, renewables and naval sectors. If you are an editor or journalist wishing to receive Saltwater Stone client news releases direct to your inbox, please click or tap the follow button above.

Saltwater Stone